Za zastavení projektu podzemních garáží budeme bojovat dál

10.10.2010 21:09

Zklamání. Tak hodnotí zelení skutečnost, že Zastupitelstvo města Brna v úterý 5. října nezamítlo projekt výstavby garáží pod Zelným trhem. Jednotlivé strany zastoupené v ZMB měli první příležitost konkrétním hlasováním podpořit svá předcházející prohlášení. Zelení hlasovali proti výstavbě garáží, stejně smýšlející většina se však oproti očekávání v zastupitelstvu nenašla.


Zelení proto budou i nadále dělat vše proto, aby riskantní a nevěrohodný projekt garáží pod Zelným trhem nevznikl. Navrhneme, aby se k vyjádření nesouhlasu zastupitelstvo vrátilo ihned po volbách. Pokud k takovému kroku nebude politická vůle, jsme připraveni vyvolat o garážích pod Zelným trhem místní referendum.


Po důkladném seznámení se s konkrétní podobou projektu a jeho předpokládanými důsledky zelení usilují o zamítnutí projektu soukromého investora, neboť je rizikový a ohrožuje historické hodnoty v srdci památkové rezervace. Jelikož jde o věc, která se svým dopadem dotýká každého Brňana, navrhli zelení v září uspořádání místního referenda o otázce souhlasu s podzemními garážemi. Návrh však nebyl zastupitelstvem přijat. Nyní pomohli zelení prosadit projednání petice více než 2000 občanů na jednání zastupitelstva. V hlasování zelení zastupitelé jednoznačně vyjádřili názor, že soukromé hromadné garáže pod Zelným trhem nechtějí.
 

Martin Ander, náměstek primátora a lídr SZ k tomu říká:
„Z výsledku hlasování jsme zklamáni. Bohužel, se dnes ukázalo, že prohlášení lídra a hlasování klubu mohou být naprosto odlišné věci. Pro politiky ODS se nesouhlas s garážemi stal pouhým rétorickým cvičením, neboť má-li jejich strana vyjádřit tento názor hlasováním, její zastupitelé tuto možnost nevyužijí a nehlasují, přestože jsou na jednání přítomni. Je to další rozhodnutí, které snižuje důvěru veřejnosti v politiku jako takovou.“

 

 

Zelení budou hlasovat proti projektu podzemních garáží
 

V úterý 5. října budou zastupitelé města Brna rozhodovat o tom, zda vyjádří nesouhlas se záměrem soukromého investora vystavět pod Zelným trhem garáže pro sedmdesát aut. Zelení vydání zamítavého stanoviska ke garážím podpoří.
 

Chápu potřebu obyvatel centra města mít možnost někde zaparkovat své auto. Jen těžko však lze ospravedlnit stavbu garáží tam, kde mohou poškodit ty nejcennější historické památky. A přesně taková situace by nastala v případě projektu na Zelném trhu.
 

O rekonstrukci Zelného trhu s Brňany mluvím už od roku 2007. Proběhla architektonická soutěž, ankety i dvě veřejné besedy. Odborná porota vybrala jako nejlepší návrh projekt ateliéru RAW, který ubírá na povrchu prostor pro auta ve prospěch zpřehlednění organizace náměstí a místa pro více stromů i laviček. Na konci mnohaměsíční práce se ale objevil neurčitě formulovaný záměr budování garáží v dolní části náměstí. Město tehdy stanovilo jasné omezující podmínky, konkrétní projekt totiž v tu dobu nebyl na stole.
 

Když se letos v květnu objevil konkrétní projekt, ukázalo se, že jde o rozsáhlou stavbu, která se dotýká historických sklepů i kašny Parnas. Konzultoval jsem tedy celou záležitost s odborníky, a ti se vzácně shodli: projekt je velmi rizikový a nevěrohodný. Na povrch povede nejen kritizovaná vjezdová rampa, ale budou zde muset vzniknout i další havarijní výstupy v horní části náměstí.
 

Podle současných podkladů riskujeme výstavbou garáží ohrožení kulturních i historických hodnot „Zelňáku“. Místa, které je srdcem městské památkové rezervace a nemůže být lhostejné žádnému Brňanovi. Proto zelení navrhli uspořádat v Brně o projektu referendum. Spojení s volbami by je zlevnilo a přitáhlo více lidí. Náš návrh byl bohužel odmítnut, a to překvapivě i těmi stranami, které tvrdí, že garáže nechtějí. Škoda. Zelení proto podpořili občanskou výzvu a zasadili se o to, aby ji zastupitelstvo projednalo již na svém říjnovém zasedání. Věříme, že se pro odmítnutí garáží pod Zelným trhem většina v zastupitelstvu najde.
 

Brno si přece musíme umět chránit.

Tiskovou zprávu SZ ze 4. října 2010 najdete ZDE.
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...