Vrchní státní zástupce v Brně chceme

11.08.2010 23:16

Všichni chceme, aby Brno bylo skutečnou metropolí Moravy, důležitým hospodářským, ale i správním centrem. K významu města proto neodmyslitelně patří, že v něm sídlí důležité instituce. Brno je hlavním městem státní justice – sídlí tu Ústavní soud, Nejvyšší soud, ale i Nejvyšší státní zástupkyně. V poslední době se však rozhořel spor o existenci brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství (VSZ), kterou se ministryně Kovářová rozhodla zrušit. Musím říct, že s tímto krokem nesouhlasím, a to nejen proto, že by tím Brno přišlo o sídlo vysoce kvalifikovaných státních zástupců, kteří mají na starosti stíhání závažné hospodářské kriminality.

Základem činnosti VSZ je dohled nad činností krajských státních zastupitelství a intervence u vrchních soudů v rámci odvolacího řízení nad rozsudky, kde v první instanci rozhodují krajské soudy. Tři čtvrtiny vrchních státních zástupců proto sídlí v Olomouci, kde je sídlo vrchního soudu a je to tak logické. VSZ však má i „okrajovou“ pravomoc konat dozor nad vyšetřováním nejzávažnějších hospodářských kauz se škodou nad 50, resp. 100 milionů korun, kde vrchní státní zástupci nahrazují ty krajské. Na Moravě jsou přirozenými partnery vrchních státních zástupců zařazených na tomto úseku policisté z brněnské a ostravské expozitury prezidia Policie ČR a krajské soudy. Příslušní státní zástupci coby „spojovací článek“ mezi těmito dvěma orgány by logicky měli sídlit tam kde oni, tj. v Brně a Ostravě, neboť s vrchním soudem v Olomouci prakticky nepřijdou do styku. V rámci VSZ Praha sice pobočky v sídlech krajských soudů nejsou, ale tam se 90% této agendy odehrává přímo v Praze, zatímco na Moravě se tyto případy řeší u soudů v Brně a Ostravě.

Zrušení brněnské pobočky VSZ proto fakticky žádné úspory nepřinese, spíše naopak. Vrchní státní zástupci budou muset pravidelně dojíždět do Brna, což není zadarmo a na nájmech jejich kanceláří se také neušetří, protože již dnes sídlí v prostorách Krajského státního zastupitelství. Návrh olomouckého VSZ tak vážně zasáhne do života několika kvalifikovaných státních zástupců a Brno přijde o pobočku významné instituce.

Je proto mnoho důvodů se domnívat, že faktický důvod pro návrh zrušit brněnskou pobočku VSZ je jiný. Je to zřejmá snaha vrchní státní zástupkyně Hojovcové ukázat sílu potenciálně nezávislým státním zástupcům, kteří by si stejně jako JUDr. Bašný v Liberci dovolili veřejně kritizovat postup tzv. justiční mafie v kauze Čunek. Navíc je návrh na zrušení brněnské pobočky zřejmým taktickým krokem jak mimosoudně zvítězit ve sporu s bývalým vrchním státním zástupcem Ištvanem o neplatnosti jeho přeložení z brněnské pobočky do Olomouce, kdy zatím soudy v pracovně právním sporu dávají Ištvanovi za pravdu.

Je tedy na místě, aby se Brno za zachování místní pobočky vrchního státního zastupitelství postavilo. Návrhy na její zrušení totiž jdou jednoznačně na ruku justiční mafii a těm, kteří se snaží ovládnout státní zastupitelství pomocí zastrašování a vyhazovů z práce za porušení loajality, tedy metod známých z dob komunistického režimu.

Uveřejněno v Rovnosti, červenec 2009.
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...