Vila Tugendhat: kde se stala chyba

11.08.2010 23:06

Funkcionalistická vila Tugendhat je z hlediska celosvětového bezesporu nejvýznamnější architektonickou památkou, kterou v Brně máme. Není tedy divu, že jsou přípravy na její rekonstrukci sledovány obzvláště bedlivě nejen odbornou veřejností, ale i samotnými Brňany. Všechny pochopitelně zajímá, nejen to, kdy už bude opravena, ale také, proč se všechno tak vleče a kdo za to může.

Výběrové řízení na projektanta oprav vyhlásilo minulé vedení města v čele s ODS již v roce 2003. Poté, co Nejvyšší soud definitivně potvrdil, že toto řízení proběhlo v rozporu se zákonem, rozhodla současná Rada města o kompletním zrušení soutěže. Nezměnitelné podmínky nastavené minulým vedením města pro výběr projektanta byly totiž natolik netransparentní, že nezbývalo, než celé řízení zrušit. Vždyť například jediné objektivně hodnotitelné kritérium – cena nabízených projekčních prací – měla podle názoru bývalého vedení města mít při rozhodování váhu pouze 10%. Zbývajících 90% bylo vyhrazeno na kritéria čistě subjektivní.

S tím, že se verdikt soudů v záležitosti zpackaného výběrové řízení stal definitivní, neboť všechny opravné prostředky byly vyčerpány, leckteří oprávněně čekali, že se konečně dozvíme, kdo udělal chyby ve výběrovém řízení, kde selhala kontrola a kdo nese zodpovědnost za pětileté průtahy v opravě vily. Zpráva kontrolního výboru zastupitelstva však konkrétní odpověď nepřinesla. A výbor se dokonce usnesl, že už o další doplnění zprávy nestojí a spokojí se se závěrem, že „chyba se stala“. Na otázky, kdo a kdy přesně chybu udělal, většina členů výboru odpověď znát nechtěla. Ve výboru má totiž dle demokratických zvyklostí převahu opozice, jejíž nejvýznamnější část, zastupitelé ODS, stáli v předchozím volebním období v čele radnice. Jejich motivace rozkrývat zákulisí tehdejších pochybení je pochopitelně mizivá. Když se zastupitelka za Stranu zelených Eva Slavíková nebála o tom veřejně mluvit a popravdě odpověděla na dotazy novinářů, byla následně obviněna, že „vynáší informace z jednání výboru“. Jakoby činnost zastupitelů byla něco tajného, o čem se občan nesmí dozvědět.

Když se o další podrobnosti k chybám ve výběrovém řízení nechtěl zajímat kontrolní výbor, vyžádali si zelení podklady sami. Na jejich základě se ukázalo, že největší díl odpovědnosti nese tehdejší primátor Duchoň. Ten totiž bez podrobnějšího právního rozboru a odůvodňování zamítl v červenci 2004 námitky architekta Sapáka a jeho kolegů. Kdyby byly Sapákovy výhrady brány od počátku vážně a primátor se jimi podrobně zabýval, mohly být manipulace ve výběrovém řízení odhaleny včas a nemuselo dojít k soudním sporům trvajícím bezmála 5 let. A vila by už s největší pravděpodobností byla dnes opravená.

Bohužel se tak nestalo a na zahájení oprav si tedy musíme ještě pár týdnů počkat. Současné vedení města řešilo úkol, jak vilu co nejrychleji opravit a přitom si být jisti, že se podoba rekonstrukce setká s kladným přijetím většiny odborné veřejnosti u nás i v zahraničí. Cesta se nakonec našla – k posouzení kvality zpracovaného projektu oprav vily byla svolána v červnu 2009 do Brna mezinárodní odborná konference. Na jejím základě vznikl výbor složený ze světově uznávaných expertů, kteří budou na rekonstrukci vily dohlížet. Opravy se rozběhnou už letos na jaře. A snahy omezit právo zastupitelů veřejně mluvit o činnosti volených orgánů zůstanou, věřím, jen marným pokusem, na který se brzy zapomene. Dobrý výsledek rekonstrukce slavné vily je pro budoucnost Brna mnohem důležitější.

Uveřejněno v Brněnském Metropolitanu, květen 2009
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...