Snadnější třídění odpadů v Brně

07.10.2010 10:29

Od 1. září 2010 rozšířilo město Brno možnosti tříděných odpadů o hliníkové plechovky a kartonové krabice od nápojů. To je jeden z mnoha výsledků práce zelených na radnici. Jde o první etapu rozšíření třídění odpadů v Brně, kterou umožnila dostavba dotřiďovací linky v areálu městské společnosti SAKO, a.s. Další etapy zahrnující například rozšíření třídění o směsné plasty, budu následovat.

Od středy 1. září tak mohou obyvatelé Brna odkládat hliníkové plechovky a tetrapackové krabice do 800 žlutých kontejnerů rozmístěných v ulicích, a to společně s PET láhvemi, pro které byly žluté kontejnery určeny dosud. Nová dotřiďovaní linka totiž umožní vše v areálu SAKO roztřídit tak, aby vytříděná surovina mohla být co nejvýhodněji prodána k dalšímu materiálovému využití.
 

Vybudování a zahájení provozu dotřiďovací linky je součástí projektu Odpadové hospodářství Brno v areálu městské společnosti SAKO Brno, a. s. V dalších etapách, které budou následovat od roku 2011, bude možné pokračovat v rozšiřování sortimentu sbíraných tříděných odpadů (například o směsné plasty). To bude záviset především na sjednání odběratelů vytříděných surovin, kteří zaručí jejich další materiálové využití.
 

S první etapou rozšíření sortimentu sbíraných tříděných odpadů bude třídění odpadů v Brně opět o něco snadnější a efektivnější. Třídění odpadů a jejich materiálové využití pomáhá chránit naše životní prostředí, ale i městský rozpočet. Díky třídění není třeba těžit tolik ropy a dalších surovin. Město zároveň ušetří na nákladech za spalné a vydělá na prodeji vytříděného materiálu. 

Žlutých kontejnerů je nyní výrazně více
 

Síť žlutých kontejnerů v brněnských ulicích se za poslední čtyři roky rozšířila takřka šestinásobně. Na konci roku 2006 jich bylo instalováno celkem 136, nyní je občanům města Brna k dispozici celkem zhruba 800 ks. Poslední etapa rozmísťování žlutých kontejnerů v ulicích skončí na konci srpna 2010. V této etapě je rozmísťováno celkem 50 žlutých kontejnerů právě v souvislosti s připravovaným rozšířením sortimentu tříděných odpadů o nápojové kartony a hliníkové plechovky.
 

Co se děje s vytříděným odpadem 
  • Vytříděné nápojové kartony město prodává k dalšímu využití jako surovinu pro výrobu stavebního materiálu (desky), který se pak používá například při zateplování brněnských škol.
  • Hliníkové plechovky jsou roztaveny v hutích a opětovně použity k výrobě hliníkových výrobků.
  • Vytříděné PET láhve slouží jako surovina pro výrobu umělých vláken a fólií využívaných v textilní výrobě či potravinářství.

Počet žlutých kontejnerů v ulicích vzrostl od roku 2006 šestinásobně

Zatímco v roce 2006 bylo v brněnských ulicích instalováno pouze 134 kontejnerů na tříděné PET lahve, o rok později už to byl dvojnásobek. Nyní, po čtyřech letech práce je ve městě občanům k dispozici téměř 800 žlutých kontejnerů. Průměrná vzdálenost k nejbližšímu z nich se pro každou domácnost snížila na zhruba 150 metrů.
 

Také množství vytříděného materiálu každoročně roste. Zatímco v roce 2006 vytřídili Brňané 570 tun, loni už to bylo 836 tun.
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...