Pokračujeme v čištění Brněnské přehrady

11.08.2010 22:50

Jaro se blíží a první sluneční paprsky nás navzdory stále ještě chladnému počasí táhnou do přírody. Oblíbeným místem snad všech Brňanů vždy bezpochyby byla přehrada a její krásné okolí. V posledních letech se však o přehradě mluví stále více v souvislosti s kvalitou vody v ní, než jako o oblíbené rekreační oblasti. Dlouhodobé neřešení problému znečištění našich řek, rybníků a přehrad fosforem a dusíkem způsobilo tzv. eutrofizaci vod spojenou s masivním rozvojem sinic. Týmy odborníků si nyní lámou hlavy nad přípravou programů za desítky milionů korun, které přehradu pomohou vyčistit.

Vedení města tu však není od toho, aby na problémy žehralo, ale od toho, aby je řešilo. A tak ve spolupráci s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy připravujeme a postupně realizujeme opatření, která by mohla v nejbližších letech prázdninovou koupací sezónu u přehrady alespoň o něco prodloužit, a ve výhledu deseti let pak kvalitu vody zlepšit natolik, že se rekreační oblasti u přehrady vrátí bývalý lesk a sláva.

Už v listopadu byla hladina vody v přehradě snížena o více než 5 metrů, nejen kvůli opravě stavidel na hrázi. Hned po upuštění vody obnažené břehy přehrady „pocukrovala“ letadla mletým dolomitickým vápencem. Šlo o unikátní, dosud v tomto rozsahu nerealizovanou akci, od které si odborníci slibují urychlení mineralizace sedimentů na dně přehrady, které způsobí zhoršení podmínek pro množení sinic. Únorová měření prokázala, že podzimní vápnění nemělo žádné negativní dopady na okolní přírodu či kvalitu vody, a tak bylo na přelomu února a března přistoupeno k druhému kolu.

Mezitím byla dokončena studie proveditelnosti, která završila přípravu projektu, s nímž se město společně s krajem bude ucházet o dotaci z evropských fondů na vyčištění přehrady. Projekt počítá s tím, že nejspíše v roce 2009 dojde k výraznějšímu upuštění přehrady, zhruba o 10 m, a obnažené dno bude opět pravidelně ošetřováno vápencem. Zároveň se bude na několika vybraných místech provzdušňovat voda pomocí jemných bublinek, což také brání rozvoji sinic.

Čištění samotné přehrady však dlouhodobý efekt samo o sobě nepřinese. Proto kraj pomáhá obcím nad přehradou získat evropské dotace na vybudování čističek odpadních vod. S rukama za zády tak nesmí zůstat stát ani Brno. I my máme co zlepšovat. Pravidelné kontroly v rekreačních chatách na březích přehrady prokázaly, že zdaleka ne všichni mají likvidaci splašků zajištěnu tak, jak vyžaduje zákon (tj. pravidelně vyváženou jímkou). Důsledné kontrolování, které bude pokračovat nejméně po celý letošní a příští rok, však již přináší pozitivní výsledky – ozývají se další a další chataři, kteří postupně dávají své věci do pořádku.
A tak to má být. Chceme-li mít přehradu zase čistou, musíme pro to udělat vše, co je v našich silách. Zachovejme proto přehradě a jejímu krásnému okolí svou přízeň, navštěvujme ji i v době, kdy přemnožené sinice stále ještě vítězí nad rekreanty. Udržet tuto jedinečnou rekreační oblast živou se rozhodně vyplatí.

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...