Ohrožení Zelného trhu nesmíme dopustit

30.09.2010 22:32

 

I obyvatelé centra chtějí mít kde parkovat své auto. Jen těžko lze ale ospravedlnit stavbu garáží tam, kde mohou poškodit ty nejcennější historické hodnoty. Přesně taková situace by mohla nastat v případě projektu na Zelném trhu.

V Brně není mnoho míst, která jsou pro město symbolická: katedrála na Petrově, hrad Špilberk, prostorné náměstí Svobody. Tady hledáme kulturu, setkáváme se při významných událostech. Mezi taková místa patří i Zelný trh, po staletí uchovávající jedinečnou atmosféru i původní funkci. Jedna z mála lokalit, kde kdykoliv seženete čerstvou zeleninu, často i tu od zemědělců z jižní Moravy.

O rekonstrukci Zelného trhu s Brňany mluvíme už od roku 2007. Proběhla architektonická soutěž, ankety i dvě veřejné besedy. Odborná porota vybrala jako nejlepší návrh projekt ateliéru RAW, který ubírá na povrchu prostor pro auta ve prospěch zpřehlednění organizace náměstí a místa pro více stromů i laviček. Na konci mnohaměsíční práce se ale objevil neurčitě formulovaný záměr budování garáží v dolní části náměstí. Město tehdy stanovilo jasné omezující podmínky, konkrétní projekt totiž v tu dobu nebyl na stole.

Když se letos v červnu projekt objevil, ukázalo se, že jde o rozsáhlou stavbu. Dotýká se historických sklepů i kašny Parnas. Konzultoval jsem tedy celou záležitost s odborníky, a ti se vzácně shodli: projekt je velmi rizikový a nevěrohodný. Na povrch povede nejen kritizovaná vjezdová rampa, ale i havarijní výstupy v horní části náměstí. O nich však investor vůbec nemluví.

Podle současných podkladů riskujeme výstavbou garáží ohrožení kulturních i historických hodnot „Zelňáku“. Místa, které je srdcem městské památkové rezervace a nemůže být lhostejné žádnému Brňanovi. Proto zelení navrhli uspořádat v Brně o projektu referendum. Spojení s volbami by je zlevnilo a přitáhlo více lidí. Náš návrh byl bohužel odmítnut, a to překvapivě i těmi stranami, které tvrdí, že garáže nechtějí. Škoda. Zelení proto podpoří občanskou výzvu a navrhnou, aby nesouhlas vyjádřilo přímo zastupitelstvo města. Brno si musíme umět chránit.
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...