Nečasovo dilema

22.08.2010 21:13

 

Jmenování Romana Jocha premiérským poradcem pro lidská práva a zahraniční politiku zdá se být velkým přehmatem Petra Nečase. Joch sice zcela jistě není fašista. Rozhodně ne v tom smyslu, jak tento pojem definuje klasická politická filozofie. Některé Jochovy postoje se dokonce pohodlně vejdou do hlavního proudu konzervativní politiky. Joch nicméně oplývá také svéráznými názory, které ve spojení s exkluzivním přístupem k předsedovi vlády mohou právem vyvolávat obavy.

Roman Joch je autoritářem, který demokracii považuje za „úpadkový režim“, jež je účelné za určitých okolností tolerovat, ale za jiných je plně legitimní jej odstranit a nahradit vládou autoritářskou. Také se všeobecným volebním právem má pan Joch problém, volit by podle něj měly jen ty ženy, které mají dvě a více vlastních dětí. A tak bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Nic proti svérázným názorům, nechť je klidně ředitel Občanského institutu má a hlásá. Koneckonců máme v naší zemi i větší radikály. Nikoho z nich však premiér této země dosud neudělal svým poradcem. Vyvstává tak otázka, k čemu je pro tuto zemi dobré, aby premiérovi radil člověk, jenž má názorový problém s několika základními kameny naší ústavy? Proč vlastně Petr Nečas chce v nadstandardní míře dopřávat sluchu názorům a politickým konceptům, se kterými jeho strana neměla odvahu předstoupit před občany v době voleb?

Politologové říkají, že katolický konzervativec Nečas má k některým Jochovým názorům blízko. Ale mít blízko je jedna věc a udělat z něj svého hlavního poradce na dotyčné témata, který bude doporučovat, jak postupovat při konkrétních změnách zákonů, je věc druhá.

Má člověk, který si myslí, že bezdětné ženy by neměly mít volební právo, radit ministerskému předsedovi, jak rozhodovat o lidských právech, občanských svobodách a modernizačních politických reformách?

Petr Nečas se musí rozhodnout. Chce-li být součástí demokratického konsensu otevřené společnosti, na kterém stála Česká republika posledních 20 let a který sdílí i pravicové strany v Německu, Británii nebo USA? Nebo chce s ODS zamířit do světa Romana Jocha, do světa ultrakonzervativismu, kde ženy mohou volit až po narození druhého dítěte a homosexuálové musí svou orientaci tajit, aby neriskovali státní perzekuci? A pomoci v rozhodování by mu měly i zbývající dvě koaliční strany. I díky jejich hlasům se stal Petr Nečas premiérem, takže politické zodpovědnosti v tomto dilematu se mlčením rozhodně nezbaví.

Martin Ander, místopředseda SZ

Uveřejněno v Lidových novinách, 20. srpna 2010
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...