Budeme pokračovat v čištění Brněnské přehrady

12.10.2010 06:52

 

V posledních čtyřech letech se díky aktivitě zelených podařilo konečně nastartovat projekt čištění Brněnské přehrady. A první výsledky realizovaných opatření potvrzují, že jsme se vydali správnou cestou. Koupací sezóna na přehradě v letošním roce byla o více než měsíc a půl delší, než v letech předchozích. Na přehradu se po letech vrátil život, lidé se opět mohli koupat.

Podrobný popis všeho, co se za poslední léta udělalo pro vyčištění přehrady najdete ZDE. Mezi důležitá opatření paří především pokračující výstavba čistíren odpadních vod v obcích nad přehradou. V současnosti už má čistírnu, nebo ji dokončuje každá obec na 1000 obyvatel. Pokračují také protierozní opatření, která omezí splachy znečištění z polí.

Také přímo na přehradě se nezahálelo. V loňském roce proběhlo letnění nádrže, které urychlilo mineralizaci usazenin na dně a znemožnilo sinicím využívat zásaoby živin. Letos byly instalovány aerační věže a zařízení pro ošetření vody na přítoku. V následujících dvou letech dojde také k obměně rybí obsádky Brněnské přehrady, tak aby se zvýšil podíl dravých ryb. Probíhají také pravidlené kontroly dodržování zákonů při nakládání se splaškovými vodami v rekreačních chatách a zařízeních na březích přehrady. 

Zelení se proto zasadí o to, aby projekt čištění Brněnské přehrady pokračoval i v příštích letech. Vrátit do přehrady ekologickou rovnováhu, tak aby se sinice nepřemnožovaly, bude totiž trvat ještě řadu let.

V souvislosti s postupným zlepšování kvality vody v Brněnské přehradě budeme podporovat také investice města do lepších služeb návštěvníkům rekreační zóny, aby se tak podpořil rozvoj turistického ruchu na březích přehrady.

Zelení budou i nadále prosazovat dobudování kanalizace a modernizaci stokové sítě v Brně, včetně výstavby retenčních nádrží. Jedině tak lze zajistit, že voda ve Svratce a Svitavě nebude silně znečištěná po každém větším dešti.
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...