Územní plán Břeclavska: vítězství práva nad politickou objednávkou

26.11.2009 00:00


Za vítězství principů právního státu považují zelení včerejší rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil územní plán VUC Břeclavsko.
Soud dal za pravdu samosprávám obcí a jejich občanům, kteří soustavně upozorňovali na porušování zákonů při přípravě územního plánu. Také zastupitelé Jana Drápalová a Mojmír Vlašín za Stranu zelených v krajském zastupitelstvu opakovaně upozorňovali na chyby při přípravě územního plánu a na nebezpečí spojená s prosazováním politických zájmů způsobem, který nerespektoval základní demokratická pravidla. Proto také zelení pro schválení Územního plánu VUC Břeclavska ruku nezvedli.

Jana Drápalová, starostka MČ Brno – Nový Lískovec, členka Rady města Brna, k tomu říká:
Územní plán musí být výsledkem dohody mnoha subjektů, nikoli završením enormního politického tlaku a ohýbání právních předpisů podle politického zájmu. Hledání takové dohody možná nějaký čas zabere. Ale ignorování oprávněných námitek obcí a občanů dotčených navrženými stavbami a spěch za každou cenu nakonec celý proces prodlouží a prodraží mnohem víc.

Martin Ander, místopředseda SZ, náměstek primátora města Brna, dodává:
Na nezákonnost postupů bylo vedení kraje upozorňováno mnohokrát, ale výhrady starostů, zastupitelů a občanů nebralo vážně. Rozhodnutí soudu je dobrou zprávou pro ty, kteří věří v demokratické principy – právo nesmí být ohýbáno podle politické objednávky, byť by se na ní shodly dvě největší politické strany.

Zelení doufají, že vedení kraje se z rozhodnutí soudu poučí a do přípravy Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje – krajského územního plánu – zapojí veřejnost co nejdříve. Opakování chyb při územním plánování může do budoucna vážně ohrozit rozvoj celého kraje.

Bližší informace:
Martin Ander, místopředseda SZ
Jana Drápalová, předsedkyně KO SZ JMK

 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...