Tobě, Anežko Česká

11.08.2010 23:22

Dobrý večer, vážené dámy, vážení pánové,

letošní podzim je v Brně výjimečný, je prodchnut neopakovatelnou duchovní atmosférou.

Před několika týdny jsem měli tu čest přivítat v Brně vůbec poprvé v dějinách Svatého otce. A dnes přichází další velmi silný den, protože Brno se stává centrem oslav 20. výročí svatořečení patronky českého národa Anežky České.

Dlouhá staletí se po celé zemi tradovalo, že až bude svatořečena Anežka Česká, přijde do Čech svoboda. Je až neuvěřitelné, že tato legenda se v roce 1989 skutečně naplnila. Papež Jan Pavel II. svatořečil Anežku Českou pouhých pět dní před 17. listopadem, což dalo událostem sametové revoluce vyšší přesah a možná i rychlý spád. Nikdy nesmíme zapomínat, že legendy a sny nedochází naplnění každý den. A o to víc bychom si měli i dnes po 20 letech naší znovunabyté svobody vážit.

Jak ukazují dějiny, svoboda není samozřejmostí, je něčím, o co musíme sami usilovat a co je třeba pečlivě střežit. Jsem proto hrdý na všechny Brňany, kteří se nejen v listopadových dnech roku 1989, ale především v předcházející době komunistické totality snažili svobodu bránit. Tomu, abychom dnes mohli žít ve svobodné a otevřené společnosti, obětovali kus svého života. Proto i jim dnes patří náš velký dík.

Jsem nesmírně rád, že je to právě město Brno, které dnes večer hostí tento výjimečný hudebně-dramatický večer připomínající význam Anežky České pro naše novodobé dějiny. Je to večer věnovaný Tobě, Anežko Česká. A je také věnován nám všem, kterým svoboda a osud naší země není lhostejný.

Přeji vám nezapomenutelné zážitky pod klenbou petrovské katedrály, která je chloubou a nezaměnitelným symbolem našeho města.

Projev u příležitosti 20. výročí svatořečení Anežky České, katedrála sv. Petra a Pavla, Brno, listopad 2009
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...