Šetřit na vzdělávání by bylo pro univerzitní město ostudou

10.03.2012 23:10

 

Strana zelných nesouhlasí s návrhem vedení města na dvacetiprocentními škrty v příspěvkových organizacích v oblasti vzdělávání a kultury. Podle návrhu radních mají největší škrty postihnout Knihovnu Jiřího Mahena, Muzeum města Brna a Zoologickou zahradu [1]. Naopak největší navýšení provozních prostředků půjde do běžných oprav silnic [2]. Pokud koalice v této podobě rozpočet prosadí, bude to ostuda pro město, které chce svou budoucnost stavět na univerzitách a vzdělanosti, přitom na záplatování silnic používá peníze z provozu knihoven.

Navržený dvacetiprocentní škrt v rozpočtu městské knihovny bude znamenat zrušení nejméně pěti poboček, citelné omezení provozní doby a zastarávání knihovního fondu i technického vybavení pro bezplatný přístup občanů k internetu. Dojde tak ke znatelnému omezení rozsahu a snížení kvality poskytovaných služeb občanům. Na škrty navíc nejvíc doplatí ti nejpotřebnější - rodiny s více dětmi a senioři.

Obdobně negativní bude dopad dvacetiprocentního škrtu v Zoologické zahradě. Chybějící prostředky totiž organizace hodlá vykrýt zvýšeným čerpáním investičního fondu. Prostředky na obnovu a rozvoj zahrady tak během dvou let zmizí v provozu, který reálně nelze omezit.      

Zveřejněný návrh rozpočtu kupodivu nepočítá s tím, že by se provozní úspory hledaly na magistrátu nebo v obchodních společnostech. Dotace a transfery městským firmám, které jsou každoročně v zisku, mají zůstat na stejné úrovni, nebo se dokonce zvyšit. Například Brněnské komunikace mají dostat na běžné opravy silnic o 64 milionů korun víc než letos.

Zelení proto na projednávání rozpočtu příjdou s návrhem nahradit dvacetiprocentní škrty v příspěvkových organizacích konkrétními úsporami v provozu magistrátu a městských firem.

Zelení také oslovili primátora města Brna s žádostí o zařazení projednávání městského rozpočtu v rámci programu zasedání zastupitelstva 6. prosince na 14:00, tak aby občané, kteří chtějí využít svého práva vznést připomínky k rozpočtu, přesně věděli, kdy se bude rozpočet projednávat.     

Martin Ander, předseda klubu zastupitelů Strany zelených, k tomu říká:
„Brát peníze na záplatování silnic z rozpočtu knihovny považuji za ostudné. Město, které se chce chlubit podporou vzdělanosti by takto postupovat nemělo. Hrozí, že omezení služeb knihovny se citelně dotkne těch nejpotřebnějších – seniorů nebo rodin s více dětmi.“

Poznámky:

[1] Absolutní výše dvacetiprocentních škrtů v příspěvkových organizacích:
Knihovna Jiřího Mahena – 10 510 000 Kč
Muzeum města Brna – 9 260 000 Kč
Zoologická zahrada města Brna – 8 377 000 Kč

[2] Nejvyšší navýšení provozních výdajů oproti letošnímu roku se odehrává v položce Nákup ostatních služeb v rozpočtu Odboru dopravy, a to o 78 003 000 Kč. Z toho například 44 milionů navíc má jít na Souvislou údržbu silnic a 20 milionů navíc na Lokální vysprávky silnic.

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...