Šetříme peníze i životní prostředí

11.08.2010 23:25

V době ekonomické krize, kdy jsou příjmy veřejných rozpočtů nižší než obvykle, je třeba obzvláště pečlivě vybírat investice, do kterých město vloží své prostředky. Jako jednoznačně nejvýhodnější se jeví projekty, které přinesou úspory provozních nákladů a zároveň umožní městu získat dotace z evropských fondů.

Právě proto jsme se vrhli do přípravy projektů na zateplování budov základních škol. Zateplení fasád a střech, výměna oken a další izolační opatření přinesou výrazné snížení nákladů na vytápění, což ocení hlavně zřizovatelé škol – městské části. Navíc snížení spotřeby energií přinese zároveň zmenšení vypouštěných škodlivých emisí. Zlepší se tak kvalita ovzduší, což jistě ocení všichni Brňané.

Na projekty zateplení šesti městských škol a dvou městských nemocnic (Úrazovka a Nemocnice milosrdných bratří) se nám zatím podařilo získat z evropských fondů dotaci ve výši 110 milionů korun. Tyto investice pak zároveň přinesou každoroční úspory nákladů za teplo nejméně 10 milionů korun. Ale nejen to, zateplením těchto budov sníží město své emise skleníkových plynů o zhruba 1 100 tun CO2 ročně.

Brno se tak řadí mezi evropská města, která svou aktivní politikou v oblasti snižování emisí přispívají ke zmírnění důsledků globálních změn klimatu. Naše partnerská města v síti Eurocities jsou v tomto směru na předních místech světových žebříčků a město Brno s nimi chce držet krok. Vždyť důsledky globálního oteplování nepostihnou jen přímořské státy jako je Nizozemí. Extrémně prudké výkyvy počasí, větrné smrště či přívalové deště s povodněmi postihují již několik let citelně i Českou republiku. Je tedy na místě brát tato varování přírody vážně a snižovat naše emise vypouštěné do ovzduší. Rozumným a šetrným nakládáním s energiemi šetříme nejen životní prostředí, ale i naši kapsu.

Proto také rada města rozhodla, že bude v programu zateplování budov pokračovat. Na začátku února byly podány žádosti o dotaci na zateplení dalších 9 brněnských základních škol. Věřím, že s našimi projekty uspějeme stejně dobře, jako v předchozích kolech.

Uveřejněno v Brněnském Metropolitanu, únor 2010
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...