Kdo zrušil hlavního architekta

22.09.2010 08:32

 

„Musí to být nezávislý odborník,“ říká o hlavním architektovi města Brna opoziční kandidát na primátora za ODS. Jakoby zapomněl, že to byla právě jeho strana, která tuto funkci zrušila, aby mohla politicky ovládat územní plánování.

Jsou věci, na které se rádo zapomíná a v předvolební vřavě argumentů dvojnásob. Přímo ukázkovým příkladem je v Brně debata o opětovném zřízení funkce hlavního architekta. Ponechme nyní stranou to, jak se bude funkce jmenovat, podstatné je, jaké slovo a postavení bude hlavní architekt mít. Všichni kandidáti na primátora, včetně opoziční ODS, chtějí, aby to byl hlavně nezávislý odborník. Je-li to náznak, že ODS konečně změnila názor, je to pro Brno dobrá zpráva.

Bylo to totiž minulé vedení města v čele s ODS, kdo zrušil funkci hlavního architekta sloučením magistrátního Odboru hospodářského rozvoje a Útvaru hlavního architekta a do čela nového Odboru územního plánování a rozvoje pak postavil odbornici na dopravu. Účel tohoto kroku byl jediný, posílit politický vliv tehdejšího náměstka Radomíra Jonáše na územní plánování, udělat z hlavního architekta běžného vedoucího odboru s řadou administrativních povinností a nasadit nad ním politický dohled. Nezávislost, kterou se lídr ODS Kotzian tak rád ohání, vzala za své velmi rychle.

A výsledky toho, co se dělo potom sklízí Brno dosud. Tak například kritizovaná podoba územního plánu v Přízřenicích, jež se stala prapříčinou nespokojenosti místních vedoucí až k nedávnému referendu o odtržení od Brna je dílem právě náměstka za ODS Jonáše. Změnu územního plánu, která z rozsáhlých zemědělských ploch učinila pozemky pro masivní bytovou výstavbu protlačila ODS zastupitelstvem těsně před posledními komunálními volbami. Zda pro ni tehdy zvedl ruku i tehdejší zastupitel ODS Robert Kotzian už bohužel nezjistíme, protože jeho strana celé roky sveřepě odmítala zavést transparentní systém elektronického sčítání hlasů, který by hlasování jednotlivých zastupitelů zaznamenával a umožňoval archivovat. (Dnes už je to díky tlaku zelených jinak, hlasování každého zastupitele je možné dohledat na internetu.)

Podobně krátkou paměť má lídr ODS v záležitostech sportovního areálu na Ponavě. Byl to právě náměstek ODS Jonáš, kdo v minulém volebním období nechal připravit několik variant využití Ponavy, které počítaly s prodejem části pozemků na komerční bytovou výstavbu. A byla to právě ODS, nikoli zelení nebo sociální demokracie, kdo minulému zastupitelstvu předložil a v hlasování prosadil návrh prodeje městských pozemků zastavěných budovami cizích vlastníků na Ponavě. Snaha ODS stavět si dnes populistickou předvolební kampaň na opaku toho, co v minulém volebním období běžně dělala, je pokrytecké.

Je sice pěkné slyšet od lídra ODS slova o tom, že bude respektovat nezávislost hlavního architekta, obávám se však, že se bude opakovat scénář z let minulých – hlavní slovo v ODS nebude mít volební lídr, ale ti, kteří se poskládali na kandidátce za něj do závětří bezpečně volitelných míst a ti mají vzhledem ke své podnikatelské minulosti i současnosti úplně jiné zájmy a představy o územním plánu a nakládání s městskými pozemky.

Uveřejněno na blogu idnes.cz, 22. září 2010
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...