Jak si vymlčet starostenskou židli

11.08.2010 23:23

V závěru týdne jsme byli svědky, kterak zastupitelé brněnských Žabovřesk volili nového starostu na uvolněné místo po uvězněném Aleši Kvapilovi. Ve volebním klání zvítězil ten, který odmítl pronést jakýkoliv kandidátský projev, a zastupitelé si nakonec většinově odhlasovali, že žádná protikorupční opatření zavádět nechtějí. Smutný výsledek.

Volbu nového starosty Žabovřesk jsem sledoval s nadějí, že žabovřeská úplatkářská kauza, byť zatím bez pravomocného verdiktu soudu, vyústí v konkrétní kroky, kterými dá politická reprezentace této městské části jasně najevo, že si chce být jista tím, že pokud se čin skutečně stal, pak šlo o selhání jednotlivce, nikoli vrcholek ledovce systémového klientelismu a korupce na radnici. Výsledek však je více než rozpačitý.

Volebního klání o post „letního“ starosty se zúčastnili dva kandidáti. Vyzyvatel, opoziční zastupitel za SZ Petr Machálek a stávající místostarosta Jiří Helán z ODS. Machálek přistoupil k věci seriózně a byť outsider, předstoupil před zastupitele a přítomné občany s jasnou vizí toho, čeho by chtěl na starostenském postu během osmi měsíců, které zbývají do voleb, dosáhnout – veřejné zakázky na internet, transparentnější systém přidělování obecních bytů, dlouhodobý plán regenerace obecních bytových domů nebo oživení místního kulturního života. Naopak místostarosta Helán veřejné vystoupení před volbou odmítl, jakoby mu občané a veřejnost ani nestáli za to, aby je seznámil se svou představou vedení obce. Přesto nakonec získal 21 z 24 hlasů a dal tak nový absurdní rozměr starému přísloví „mluviti stříbro, mlčeti zlato“.

Drtivé vítězství mlčícího kandidáta by bylo jen malou úsměvnou epizodou v dějinách Žabovřesk, nebýt kontextu, ve kterém se odehrálo. V době, kdy důvěra lidí v politiku jako starost o blaho obce je zásadně podlomena, kdy slovo politik bývá vnímáno jako synonymum pro někoho, kdo touží po moci ovlivňovat přidělování veřejných zakázek, je vítězství kandidáta bez veřejně formulované vize naplňování úřadu starosty špatnou zprávou. Jak mají lidé důvěřovat politikům, když vidí, že mnohem důležitější je předem se zákulisně dohodnout, než předstoupit před občany s vlastní vizí? Jakou veřejnou autoritu může pak mít takový starosta?

A aby byl dojem z žabovřeské vládnoucí kolice ODS, ČSSD a KDU-ČSL nepochybný, odmítli zastupitelé na závěr zasedání jakékoliv zásadnější změny v systému přidělování zakázek. Na internet se raději nic věšet nebude, neboť novopečený starosta Helán se dle vlastních slov v MF DNES obává, aby se radniční web nezahltil. Těžko pak vyvracet námitky, že zakázky jsou nabízeny jen uzavřenému okruhu spřátelených firem. Žabovřeská koalice tak promarnila příležitost k pozitivním změnám a nadále pevně kráčí ve stopách Aleše Kvapila. Kam až se dá takto dojít, na to si počkejme.

Uveřejněno blog idnes.cz, únor 2010
 

Aktuálně

Na stránkách Zelené Brno jsme zveřejnili souhrn hlavních argumentů proč je lepší modernizovat brněnskou železnici s nádražím ve stávající poloze, v centru města. Více zde.
10.03.2012 23:59

Zelení podpořili Tibeťany

V sobotu 10. března se brněnští zelení připojili k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, kterou lidé na celém světě vyjadřují podporu požadavku Tibeťanů na svobodu a samostatnost. Fotky z akce můžeze...
Vzhledem k naprosté neochotě ostatních politických stran podpořit zastavení příprav na odsun brněnského nádraží, rozhodli se zelení, že budou v příštím volebním období pracovat v...
Potvrdil to bleskový průzkum deníku Rovnost. Chcete i Vy nádraží v centru? Volte Stranu zelených. Jsme jedinou stranou v Brně, která vytrvale oponuje plánům na nesmyslný...
MF DNES zveřejnila výsledky exkluzivního průzkumu agentury Focus, který proběhl v druhé polovině září 2010. Zelení by podle něj v Brně získali 6,7% a skončili by v pořadí stran čtvrtí. Více o...